Povestea clădirii în care funcționează Pensiunea Salina Gymnasium Potaissa e veche. Începe în secolul al XVI-lea, odată cu noile frământări religioase ce au avut loc la sfârșitul Evului Mediu. Protestantismul a desprins din Biserica Catolică o serie de noi confesiuni. În acest context, a apărut și Biserica Unitariană, a cărei deviză explică și numele: «Unul este Dumnezeu / Egy az Isten / Unus est Deus». Așadar, unitarienii aveau o doctrină ce critica Sfânta Treime, antitrinitaristă.
Reforma a cauzat în epocă și numeroase războaie religioase, care au cuprins aproape întreg vestul și centrul Europei. Principatul Transilvaniei, însă, a avut o atitudine și o abordare mult mai echilibrată. Toleranța religioasă a fost proclamată în Dieta reunită în 1568 chiar la Turda. Noul cult, unitarianismul, a găsit astfel în Ardeal un tărâm propice dezvoltării. Iar cum Biserica a pus dintotdeauna mare preț pe educație, au fost înființate școli în principalele centre urbane.
Una dintre aceste școli, prima unitariană, a fost gimnaziul în care astăzi funcționează pensiunea noastră. Acesta cuprindea deopotrivă săli de clasă, internat pentru elevi, locuințe pentru profesori, un mic muzeu și o capelă. Materiile predate erau teologia, retorica, sintaxa, dialectica și poezia. Dar la puțină vreme după ce a fost construită, școala a fost distrusă, la fel ca o bună parte din oraș, de către mercenarii generalului Basta, asasinul lui Mihai Viteazu. A fost reconstruit și iarăși pus la pământ în 1706, de astă dată de către armata austriacă, care lupta împotriva răscoalei lui Rakoczi.
Până la urmă, o nouă reconstrucție avea să se dovedească mai trainică și să reziste până în ziua de azi. Gimnaziul a funcționat până în 1878, după care a fost transformat în liceu, acesta fiind activ până în 1918. A fost cea mai importantă școală din comitatul Torda-Aranyos, formând de-a lungul timpului generații de intelectuali.